Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 0 | 0 | |
EURO | 0 | 0 | |
Yöremizin doğası ve zengin bitki örtüsü mutfak kültürünün de gelişmesini sağlamıştır. Yöremizin mutfağında genel olarak otsu bitkiler, sebze ve mantarlar yer almaktadır. Böyle olunca bölgemizde yetişen çoğu çeşit otu yöre yemeklerimizin tarifinde görmek kaçınılmaz hale gelmektedir. Bunlar arasında; Isırgan, Galdirik, Hoşuran, Ezeltere, Gabalak, vb sayabiliriz. Merevcan ve sakarca otu ise bazen mücveri bazen de yemeği yapılan yörenin faydalı otlarındandır.
Pezük (Pazı) ve pancar (karalahana) ile ise sarmalar, dible yemekleri hatta mücverler yapılır. Taze fasulye yine en sevilen yemeklerimizdendir. Yazdan kurulan turşusu ile kavurması yapılır. Taze fasulye diblesi yapılır. Belki de kirazın ilk kez bir yemek tarifinde kullanıldığı kiraz tuzlaması kavurması için yöremiz insanları, yazdan konserve kavanozlarına kiraz tuzlayıp saklarlar. Hazırlanan kiraz tuzlamalarını kışın kavurup yemesi ise ayrı güzel olur. Pancar (karalahana) son derece sağlıklı bir sebze olduğundan dolayı da fazlasıyla tercih ediliyor. Sağlıklı olduğu kadar aynı zamanda lezzetli bir yemektir de bizim için.
Pancar (Karalahana( Çorbası
Yöremizde sıklıkla tüketilen karalahana (pancar) pek çok yemeğin içerisine koyulmaktadır. Özellikle akşam yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan Karalahana Çorbası, sağlıklı olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. Soğan, fasulye ve tereyağ ile hazırlanan yemek ortalama 1 saatte servise hazır hale gelmektedir.
Pancar (Karalahana) Diblesi
Karadeniz denildiği zaman lahana olmazsa olmazlardan biri oluyor. Karadeniz bölgesinin hemen hemen tüm şehirlerinde lahana yemeklerini görmek mümkündür. Bu lahana çeşitleri arasında Giresun’la özdeşleşen lahana diblesi de bulunuyor. Lahana diblesi pirinç, soğan ve lahana malzemelerinden hazırlanan lezzetli bir yemektir.
Karalahana Sarması
Giresun’da akşam yemeklerinde sıklıkla tüketilen karalahana sarması, yabancı turistlerin de beğenisini kazanmaktadır. Üzerine limon ve baharat ile servis edilen sarma, ortalama 1.5 saat içerisinde servise hazır hale gelmektedir. Ülkemizin farklı kesimlerinde yaprak sarması ağırlıklı şekilde yapılıyor. Fakat bu yörelerde yaprak sarması yerine karalahana kullanılıyor. Karalahanadan yapılan tarif, oldukça lezzetlidir
Karalahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler
2 demet karalahana
1/2 kg. kıyma,
1.5 su bardağı pirinç,
Yarım demet maydanoz,
1-2 adet soğan,
1 çorba kaşığı salça,
Tuz ve su
Karalahana Sarmasının Yapılışı
İlk olarak karalahanalar iyice yıkanır, sapları kopartılır ve çok ezilmeden sarılacak kadar haşlanır. Soğumaya bırakılır.
Pirinçler yıkanır, soğanlar ince ince doğranır, kıyma, maydanoz ve tuz ile geniş bir kaba alınıp yoğrulur.
Pancarlar yapraklarının büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünerek sarılmak için hazırlanır.
Ardından hazırlamış olduğumuz yaprakların üstüne hazırlanan iç karışımından bir miktar konularak sarılır.
Tüm sarmalar tencereye dizilir. Üzerine bir kaseye alınıp sulandırılmış olan salça, tuz ve sıcak su karışımı da ilave edilip pişirilir.
Afiyet olsun.
Fasulye Turşusu Kavurması
Karadeniz’in şüphesiz vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak fasulye turşusu yer alır. Giresun mutfağında da Fasulye Turşusu kavurması çok sık şekilde tercih edilmektedir. Fasulyenin turşu olanları, yemek yapılarak hazırlanıyor. Bu sayede standart bir tarifin dışına çıkılarak daha lezzetli diyebileceğimiz bir yemeğe de dönüşmeye başlamış oluyor. Sizler de artık bayılarak tüketeceğiniz fasulye turşusu yemeğini buraya geldiğiniz zaman deneyebilirsiniz.
Sağlıklı diyebileceğimiz yemeklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fasulye turşusunu Giresun ve Karadeniz’in her bölgesinde bulmanız mümkündür. Yöre halkı tarafından çok sevilen bir tarif daha çok evlerde yapılmaktadır. Fasulye turşusu ile hazırlanan bu yemek, ilk etapta size biraz farklı gelebilir.
Fasulye turşusu yemeğinde çok fazla malzemeye yer verilmiyor. Yemeğin ana malzemesi fasulye turşusu olurken, yan malzemeler olarak soğan, tuz, salça, sıvıyağ eklenerek hazırlanıyor. Belirttiğimiz üzere bu tarifi daha çok bölgedeki halkın evlerinde tatmanız mümkündür. Az da olsa çevredeki restoran ve lokantalarda bu tarife de ye veriliyor.
Fasulye Turşu Kavurması Tarifi İçin Malzemeler
500 gram taze fasulye turşusu
2 adet soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Fasulye Turşu Kavurması Yapılışı
Öncelikle fasulye turşularının fazla tuzundan kurtulmak için bir kabın içerisinde fasulye turşularını suyla bekletip süzün ve verev bir şekilde iri iri doğrayın.
Ardından soğanları ince ince yarım halka şeklinde doğrayın.
Daha sonra geniş ve derin bir tavaya zeytinyağı ve tereyağını alınıp ısıtın, soğanları da ekleyip pembeleşene kadar güzelce kavurun.
Pul biberi de ilave edip birkaç kez karıştırın ardından doğradığınız fasulyeleri ekleyip kavurmaya devam edin.
Sonra sarımsakları bir havanda ezin ve üstüne ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra kontrol edip isteğe göre tuzunu ilave edip altını kapatın.
Afiyet olsun.
Pezik (Pazı)
Pirinç, soğan, nane, karabiber, tuz ve sıvı yağ ile hazırlanan Pezik, akşam yemeklerinde sık sık tercih edilmektedir. Turşu olarak da servis edilen Pezik yemeği, ara yemek olarak tüketilmektedir.
Isırgan Otu Yemeği
Daha çok yerli halk tarafından tüketilen Isırgan Çorbası, sarımsak ve nane ile hazırlanarak servis edilmektedir. Ortalama 1 saat içerisinde servise hazır hale gelen çorba, yabancı turistlerin de beğenisini kazanmaktadır.Sebze yemeklerini sevenler için iyi tariflerden biri ısırgan otu yemeğidir. Birçok şehrimizde ısırgan otunun farklı tarifleri yapılıyor. Giresun’da ise ısırgan otunun daha çok yemeği tercih ediliyor. Yemeğinin yanı sıra kavurması da yapılıyor. Isırgan otundan hazırlanan bu yemek hem basit hem de vitaminlidir. Giresun mutfağının zengin diyeceğimiz yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkar.
Darı Unu Helvası
Giresun mutfağının tatlılarından olan Darı Unu Helvası, mısır unu ve buğday ile servise hazır hale gelmektedir. Fındık ve hindistan cevizinin de eklendiği darı unu helvası, akşam yemeklerinde sık sık tercih edilmektedir.Darı Unu Helvası
Tamamen doğal ürünler kullanılarak yapılan Darı Unu Helvası yemeklerden sonra bölge halkı tarafından tüketilen yöresel bir tatlıdır. İçerisinde birçok yemekte kullanılan mısır unu, toz şeker, su, buğday unu ve tereyağı bulunmaktadır.
Yapımı çok basittir. Öncelikle mısır unu ve buğday unu karıştırılmaktadır. Ardından kızarana kadar iyice kavrulmakta ve sonra tereyağı ilave edilmektedir. Yağın erimesi bittikten sonra şeker ilave edilmektedir. Eridikten sonra su eklenmekte ve servis edilecek son aşamaya gelmektedir.
Tavada Mısır Ekmeği
Karadeniz mısır üretimin en yoğun olduğu bölgelerden biridir. Yemeklerinden ekmeklerine, çorbalarından tatlılarına birçok yöresel lezzettin yardımcı malzemesi olan mısır unu sofralarda her öğünde vazgeçilmez bir besin olan ekmek içinde kullanılmaktadır. Mısır ekmeği yörede her öğünde yemeklerin yanında aranan enfes ekmektir. Ekmek kültürüne sahip bir toplum olduğumuz için, yemeklerin yanında illa ki bir ekmek aranır. Fakat çok fazlasıyla tercih edilen standart ekmeklerin dışına çıkmak isteyebilirsiniz. Karadeniz bölgesinde en çok kullanılan un çeşitlerinden biri mısır unudur. Yemeklerinde de sık sık kullanılan mısır unundan harika ekmekler hazırlanır. Mısır ekmeğini farklı kılan yanı, tavada pişiriliyor olmasıdır. Tavada pişirilerek hazırlanan mısır ekmeğini sıcak tüketmenizi tavsiye ederiz.
Yöre halkının ekmek hazırlama konusunda marifetli olduğunu söylemek mümkün. Mısır ekmeğini yerinde yemek istiyorsanız, Giresun’a geldiğiniz zaman mutlaka yemelisiniz. Mısır ekmeğinin içerisinde mısır unu, tuz, az miktar şeker yer alır. Mayalanma işlemi yapıldıktan sonra 1 saat kadar bekletiliyor. Hamur dinlendirilerek daha lezzetli bir kıvama gelmesi sağlanıyor. İçerisine tercihe bağlı olarak kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar da eklenebilir. Yöreye özgü lezzetlerle donatılan tavada mısır ekmeğini tek başına tüketmeniz de mümkündür. Sıcak yenildiğinde damakta çok güzel bir tat bırakan tavada mısır ekmeğini yine bölgede yer alan evleri ziyaret ettiğinizde kolaylıkla bulabilirsiniz.
Mısır Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
500 gr. mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
Su
Sıvı yağ
Mısır Ekmeği Yapılışı
Öncelikle geniş bir yoğurma kabına mısır unu ve tuz alınır, ardından ılık suyla karıştırılarak orta sertlikte bir hamur yoğrulur.
Daha sonra tavaya biraz sıvı yağ ilave edilir ve hamur tavaya düzenli bir şekilde yayılır.
Ekmek ters yüz yapılarak pembe renkte pişirilir. İsteğe göre fırında da yapılabilir.
Afiyet olsun.
Taflan Tuzlusu Kavurması
Giresun yöresel yemekleri denildiğinde, akla gelenlerden biri de Taflan tuzlusu kavurması oluyor. Buraya gelen turistlerin deneyimledikleri en lezzetli yemeklerden biridir. Taflan tuzlusu kavurmasını henüz denemeyenlerin, buraya geldikleri zaman bu tarifi mutlaka tatmaları gerekir. Fakat adını duydukları zaman içerisinde hangi malzemelerin yer almış olduğunu merak edebilirsiniz.
Taflan tuzlusu kavurması içerisinde Taflan, tereyağı, soğan, tuz gibi malzemeler yer alır. Bu kadar az malzeme kullanılmış olması şaşırtıcı olabilir ancak yemeğin lezzetine engel oluşturmuyor. Yöresel tatlara açık olan gezgincilerin, Giresun yemeklerinden olan Taflan Tuzlusu kavurmasını da mutlaka tatmalarını öneriyoruz.
Burada çok fazla farklı çeşitlerde otlar bulunur. Onlardan biri de Taflandır. Farklı ot çeşitlerinden birçok harika ve değişik tarifler hazırlanır.
Taflan Tuzlusu Kavurması Tarifi İçin Malzemeler
1 kg taflan tuzlusu,
2-3 adet soğan,
2 kaşık tereyağı ya da 1 fincan sıvı yağ
Taflan Tuzlusu Kavurması Yapılışı
Taflanın çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır.
Tencerede yağ eritilir. Soğanlarda ince ince doğranarak yağa eklenir ve kavrulur.
Taflanlar da üzerine eklenir ve karıştırılarak kavrulur.
Afiyet olsun.
Kiraz Tuzlusu Kavurması
Zengin bir yemek kültürüne sahip olmasından dolayı, şehirde hoşunuza gidecek pek çok tarifleri bulabileceksiniz. Buraya geldiğiniz zaman denk geleceğiniz bir başka tarifler arasında ise Kiraz tuzlusu kavurması yer alıyor. Taflanın bir farklı çeşit tarifi olarak bilinir. Burada Kiraz, tarifin olmazsa olmazlarından biridir.
Yaz ayı gelip çattığında dallarından özenle toplanarak hazırlanan kirazlar, tarif için kullanılmaya başlanıyor. Karadeniz yöresinin en meşhur ve en çok tüketilen yemeklerinden biri olmayı başarıyor. Halk tarafından bu tarif daha çok beş çaylarında tüketiliyor. Çok fazla karın doyuracak şekilde olmadığı için bir bakıma, akşam yemeği öncesinde atıştırma olarak düşünebilirsiniz.
Kiraz tuzlusu kavurması tarifinde yer alan malzemelerin soğan, kiraz ve sıvıyağ olduğunu söyleyebiliriz. Bu üç malzeme kullanılarak bile ortaya ne kadar lezzetli bir yemeğin çıktığını bu bölgede görebilirsiniz.
Kiraz Tuzlusu Kavurması Tarifi İçin Malzemeler
1 kg. kiraz tuzlusu,
2-3 adet soğan,
2 kaşık tereyağı ya da 1 fincan sıvıyağ
Kiraz Tuzlusu Kavurması Yapılışı
İlk önce kirazlar yıkanır, bütün olarak kavanoza alınır sonra da üzerine kaim tuz serpilir. Tekrar kiraz konur tuz serpilir, bu işleme kavanoz dolana kadar devam edilir.
Kavurması için; önce kirazların çekirdekleri çıkartılır sonra suyun içerisine alınıp tuzun çıkması için bekletilir.
Ertesi sabah sudan çıkarılan kirazların suyu çıkarılır.
Ardından tencerede yağ eritilir, soğanlar ince doğranıp yağa eklenerek kavrulur.
Kirazlar üzerine eklenir ve karıştırılarak kavrulur.
Afiyet olsun.
Merevcan
Giresun halkı tarafından kavurmalı yemekler çok sık şekilde tercih ediliyor. Yine bir kavurma yapılarak hazırlanan tariflerden birinin merevcan olduğunu söyleyebiliriz. Pratik bir hazırlanışa sahip olduğundan dolayı buradaki halk, çok sık şekilde merevcanı yapmaktadır.
Ot çeşitleri yönünden zengin bir toprağa sahip olan şehirde, bahar ayı itibariyle merevcan otu çıkmaya başlar. Bahar aylarında çıkan bu ot, en taze haliyle toplanarak kavrulur. Karadeniz’in Giresun şehrinin yüksek kesimlerinde yetişen sağlıklı bir ottur. Merevcan yemeği, oldukça pratik ve sağlıklı olması yönünden çokça tercih edilir.
Merevcan içerisinde yer alan malzemeleri sıraladığımız zaman ise Merevcan, soğan, domates, tuz, sıvıyağ, maydanoz gibi yemeği lezzetlendirmeyi sağlayacak olan malzemelere yer verilir. Yemeği yaparken en çok dikkat edilen hususlardan biri otun iyice bol suyla bir yıkanmasıdır. Halk tarafından bu ota diken ucu da denilmektedir.
Merevcan Tarifi İçin Malzemeler
1 kg. merevcen
2 baş soğan
1 kaşık tereyağı
1 adet domates
Tuz
Maydanoz
Merevcan Yapılışı
Merevcenler iyice yıkanır ve kaynayan suya alınıp haşlanır.
Haşlanan merevcanlar süzülür ve doğranır.
Ardından ince kıyılmış soğanlar tereyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
İyice suyu süzülmüş olan merevcenler kavrulan soğana ilave edilip iyice karıştırılır.
Sonra tuzu da eklenerek 2-3 dakika pişirilir. Merevcan maydanoz ve domates ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Pezik Mücveri (Pazı Mücveri)
Doğal bitkilerden birisi olan pazıdan yapılan bir yemek çeşididir. Pezik veya Pazı Mücveri olarak bilinen yemeğin içerisinde çok fazla malzeme bulunmamaktadır. Pezik, pirinç, soğan, yumurta, nane, tuz, karabiber, sıvı yağ ve maydanoz kullanılarak hazırlanan bir yemektir.
Yemek hazırlanmadan önce Pezikler iyice temizlenmekte ve pişirilmeye başlamadan önce iyice haşlanmaktadır. Diğer malzemeler sıra ile pişirilmek için tavada iyice karıştırılmaktadır. Tavanın tamamı dolacak şekilde yayılmakta ve iyice kızardıktan sonra servis edilmektedir.
Pezik’in aynı zamanda turşusu da yapılmaktadır
Pazı Mücveri Tarifi İçin Malzemeler
1/2 bağ pezik (pazı)
1 çay bardağı pirinç
2 adet soğan
1 yumurta
Maydanoz
Nane
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ
Pazı Mücveri Yapılışı
Pazılar güzelce ayıklanır, yıkanır ve doğranarak tencereye alınıp haşlanır.
Ardından pirinçler yıkanır ve haşlamak için ocağa alınır.
Daha sonra pazı, yemeklik doğranan soğan, maydanoz, yumurta, tuz, pirinç, karabiber ve nane bir kapa alınıp karıştırılır.
Hazırlanan karışım tavaya eşit şekilde alınıp ve kızartılır.
Kapakla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır.
Afiyet olsun.
Yağlaş
Karadeniz’in sevilen lezzeti kuymağa alternatif olarak yapılan kuymaktan farklı olarak içerisine peynir eklenmeden, mısır unu ve tereyağının kavrulduktan sonra içerisine su eklenerek hazırlanan yağlaş lezzettir. Kuymak sevenlerin bu lezzeti denediği zaman seveceği farklı bir lezzettir.
Yağlaş Tarifi İçin Malzemeler
1 kilogram mısır unu
250 gram tereyağı
Tuz
Kırmızı pul biber
1 litre su
Yağlaş Yapılışı
1 litre suya tuzu ilave edip ocağa alın ve kaynatın, kaynadıktan sonra da içine azar azar mısır ununu ekleyin.
Unun topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırın.
5 dakika içerisinde karışım kulak memesi kıvamına gelecektir.
Kıvam aldıktan sonra ocaktan alın.
Sosu için tavaya tereyağını alıp kızdırın ve üzerine pul biberi de ilave edin.
Sos hazırlanınca yağlaşın üzerinde gezdirin.
Afiyet olsun.
Galdirik Turşusu
Çok değişik gelen bir turşudur galdirik turşusuda. Yabanda yetişen galdirik otundan yapılıyor.
Ezeltere